Częste pytania

1. Jak szybko mogę wyjechać do pracy?

Zwykle jesteśmy w stanie znaleźć pracę oraz zorganizować wyjazd w ciągu 1-4 tygodni. Wiele zależy od zaangażowania kandydata w proces rekrutacji, dostępności wakatów oraz tego, czy dana osoba posiada wszystkie wymagane dokumenty.

2. Czy istnieją ograniczenia wiekowe w przypadku pracy w roli opiekuna?

Nie, każda pełnoletnia, zdrowa, niekarana i sprawna fizycznie osoba może aplikować na stanowisko opiekuna.

3. Czy mężczyźni mogą podejmować pracę w opiece?

Oczywiście! Mężczyźni doskonale sprawdzają się w roli opiekunów.

4. W jaki sposób przebiega rekrutacja? Czy istnieje potrzeba wyjazdu na rozmowę kwalifikacyjną za granicę?

Pierwszy etap rekrutacji realizowany jest przez naszą agencję. Dzwonimy wtedy do kandydata i szczegółowo omawiamy charakter pracy opiekuna, związane z tym obowiązki, oczekiwania kandydatów, dostępne oferty pracy. Kolejnym etapem są rozmowy z przyszłymi pracodawcami, które zazwyczaj odbywają się drogą telefoniczną lub poprzez Skype. Niektórzy pracodawcy organizują także bezpośrednie spotkania w Warszawie. Osoby przebywające za granicą mogą brać udział w naszych rekrutacjach telefonicznie, przez Skype lub osobiście – umawiamy wtedy kandydata na rozmowę osobistą w wybranym domu opieki.

5. Czy mogę aplikować do pracy za granicą, jeśli nie znam języka obcego? Jaki jest minimalny poziom znajomości języka?

Pracodawcy zagraniczni wymagają co najmniej komunikatywnej znajomości języka obcego. Musi być ona wystarczająca, aby bez ryzyka pomyłek rozumieć i odpowiadać na pytania zadawane w języku obcym.
Na niektórych stanowiskach, jak np. w przypadku Live-in Care Assistant (osobisty opiekun osobą niepełnosprawnej mieszkający w jej/jego domu) wymagana jest bardzo dobra znajomość języka obcego.

6. Czy mogę otrzymać pracę charakterze opiekuna osób starszych lub niepełnosprawnych bez wcześniejszego doświadczenia w opiece?

Tak, w zależności od stanowiska i miejsca pracy istnieje możliwość zdobycia takiej pracy bez wcześniejszego doświadczenia.

7. Czy w nowym miejscu pracy otrzymam przeszkolenie?

Tak, pracodawcy zapewniają wszelkie niezbędne szkolenia przygotowujące do pracy na nowym stanowisku.

8. Czy będę zmuszony/a zapłacić prowizję za znalezienie mi pracy za granicą?

Nie, nasza agencja nie pobiera od kandydatów opłat za swoją działalność na żadnym z etapów procesu rekrutacji. Chcielibyśmy podkreślić, że również tłumaczenia polskich dokumentów wymaganych do podjęcia pracy za naszym pośrednictwem wykonujemy bezpłatnie.

9. Czy otrzymam pomoc związaną z organizacją podróży do mojego nowego miejsca pracy za granicą?

Tak, nasza agencja pomaga w zaplanowaniu najkorzystniejszej dla Państwa formy transportu (drogą lotniczą lub lądową) do nowego miejsca pracy.

10. Czy pracodawca pokrywa koszty podróży do nowego miejsca pracy?

Zazwyczaj koszty podróży z Polski za granicę są po stronie pracownika. Niektórzy pracodawcy pokrywają koszty podróży na terenie Wielkiej Brytanii (np. z lotniska do docelowego miejsca pracy). W przypadku pracy w Niemczech koszty podróży są pokrywane przez pracodawcę.

11. Czy otrzymam pomoc w znalezieniu zakwaterowania w nowym miejscu pracy? Czy będę musiał/a za nie płacić?

Tak, pracodawcy pomagają w znalezieniu zakwaterowania (najczęściej proponując niedrogie, służbowe pokoje w niedalekiej odległości od miejsca pracy). Koszty zakwaterowania w Wielkiej Brytanii pokrywa pracownik, jednakże dopiero po otrzymaniu wynagrodzenia.
W Niemczech mieszkanie jest zwykle zapewniane i opłacane przez pracodawcę.

12. Czy pracodawca zapewnia wyżywienie?

Pracodawcy brytyjscy – z wyjątkiem pracy w systemie live-in – nie zapewniają wyżywienia, choć czasami istnieje możliwość wykupienia niedrogich posiłków w stołówce. W Niemczech pracownicy mogą liczyć na pomoc pracodawcy w tym względzie.

13. Czy wyjeżdżając mogę zabrać ze sobą członka rodziny?

Tak, jednak członkowie rodziny osoby wyjeżdżającej do pracy za granicę nie mogą zamieszkać w zakwaterowaniu pracowniczym, oferowanym przez pracodawcę. Zwykle oznacza to konieczność samodzielnego wynajmu pokoju lub mieszkania na potrzeby swoje i osoby towarzyszącej. Prosimy, by osoby planujące wyjazd z rodziną zgłaszały nam to już na etapie przesłania CV.

14. Jakie dokumenty muszę dostarczyć, aplikując o pracę?

Podstawowe dokumenty niezbędne do wyjazdu do pracy za granicę to:
  • paszport,
  • dowód osobisty,
  • trzeci dokument tożsamości (najczęściej prawo jazdy)
  • aktualne polskie zaświadczenie o niekaralności,
  • co najmniej dwie pisemne pozytywne opinie (referencje) od wcześniejszych pracodawców.
W przypadku braku któregokolwiek z dokumentów prosimy o kontakt – pomagamy w ich skompletowaniu.

15. Czy mogę skontaktować się z kimś, kto wyjechał za Waszym pośrednictwem?

Czasami jest to możliwe, jednak obowiązuje nas ustawa o ochronie danych osobowych i bez wyraźnej zgody nie możemy przekazywać niczyich danych kontaktowych komukolwiek.